Tips Keluarga dari Prof. Dr. Rozieta Shaary 1

Ketahuilah, anak yang selalu dimarah, dilontarkan kata-kata negatif akan menjadi anak yang degil atau anak yang penakut. Sebaliknya, anak yang dihargai dan ditunjukkan kefahaman dan kesabaran dengan perangainya, akan menjadi anak yang mudah untuk mendengar kata dan mudah memberi kerjasama.

Namun, jika anak itu telah lama sangat terdedah dengan kemarahan, maka dia hanya akan tahu bertingdak bila dia dimarah. Itulah sebabnya ada ibubapa yang berputus asa bila hendak berubah kepada menjadi lebih sabar. Mereka menghadapi masalah anak tidak mendengar kata bila mereka berlembut.

Cara mengatasinya bukan dengan kembali kepada cara memarah, tetapi dengan cara bersemuka dan menyatakan kepada anak itu bahawa anda mahu mengubah cara demi kebaikan dia dan anda. Nyatakan matlamat yang hendak anda dan dia capai untuk kebaikan pertalian anda. Minta kerjasama dia. Anak mudah bekerjasama.

Insyallah…..

credit to: FB Prof. Dr. Rozieta Shaary

 

-saya sangat suka dgn tips2 dari prof rozieta. tepat, padat dan mudah difahami.-

Buat AA, maafkan ibu jika selalu ‘naik hantu’…ibu cuba kawal anger ibu selepas ni. ibu nak kita sama-sama berubah yer..i love u so much! i want you to know that…ibu gembira bila AA sama-sama bantu ibu kemas mainan..ibu lebih2 gembira bila AA nak makan..ibu lagi gembira bila AA berkongsi, bermain dan berlari dgn AZ…i just love both of u, no words can describe it…T_T

 

Long hiatus..not good..not good

Assalamualaikum
Its been ages since the last time i’ve update this blog..unsangkarable..huhu
Time flies very fast..AA & AZ is getting bigger day by day..part of me want it to be stopped somewhere..but who am i to do that?
So lets treasure the moment and make wonderful memories together..
Ibu loves you wahai sayang2 busyuk2 masam2 ibu…

image

{Article Kewangan} 6 Tabung Kewangan

lucky me terjumpa artikel ini while blog-walking..very useful untuk manage monthly income plus buat target tertentu…

Rasenye ramai setiap bulan bukak buku kira-kira masing…saya pon buat juga. tapi macam susah pulak nak keep track satu persatu. bila terjumpa ttg artikel 6 Tabung Kewangan nukilan Dr Solah, lagi memudahkan saya utk membuat financial plan..

6 Tabung Kewangan

1. Financial Freedom Account (FFA) – 10% dari gaji

Setiap kali gaji masuk, maka perkara yang WAJIB dilakukan ialah menyimpan terus sebanyak 10% dari jumlah gaji yang diterima. Perlu konsisten. Tapi dalam akaun yang mane enh? Tabung haji? ASB? yang ini nk study kene study lebih sket…

2. Long Term Saving & Spending Account (LTSS) – 10% dari gaji

Akaun ini adalah simpanan untuk perbelanjaan dalam jangka masa panjang. Duit dalam akaun ini digunakan untuk membeli berdasarkan keperluan bukannya berdasarkan nafsu kemahuan yang bersifat impulsive. List long term saving & spending acc dah semakin panjang..semuanya utk masa depan anak-anak. 

3. Necessity Account (NEC) – 55% dari gaji

Akaun ini digunakan untuk menampung kos ASAS kehidupan bulanan seperti loan rumah, kereta, petrol, elektrik, air, kos tadika anak-anak, barangan dapur, streamyx dan lain-lain. Akaun ini HANYA untuk menampung BASIC needed dalam keluarga. 

4. Education Account (EDU) – 10% dari gaji

Ini tabung pendidikan utk diri sendiri..beli buku-buku ilmiah..tambah pengetahuan…yang ini saya akan kongsi sekali dgn buku anak2…=)

5. Play Account (PA) – 10% dari gaji

Ok ini akaun yang mmg patut diwujudkan sbb dh jadi habit pulak setiap bulan at least sekali akan g ronda2….nak2 dah stat rancang percutian besar tahunan pulak..huhuhuhu nasib ration 60:40 ngn hubby…=)

6. Charity Account – 5% dari gaji

Ini merupakan akaun untuk menjana saham akhirat. 2.5% sudah digunakan untuk membayar zakat. alhamdulillah mulai tahun ini dah satt buat potongan zakat…dah mula juga amalan2 bersedekah kepada mereka yang memerlukan. saya lebih fokus pada mereka yang tak berkemampuan untuk pembiayaan kesihatan terutamanya yang melibatkan anak2 kecil…

terima kasih Dr atas perkongsian ini. Terbaik lahh…

 

Ragam Anak…

Assalamualakum…
Selesai sudah tempoh berpantang selama 44 hari…wihuuu
Ragam berpantang kali ni lain macam sikit, maklumlah suasana raya pulak tu..asyik terkecur2 air liur ni tgk lauk pauk yg dihidangkan..hatta sardine goreng pon tampak sgt slurrppp….hehe disbbkn itu, i’ve a long list of things to eat lepas je berpantang nih…there u go, lari diettt…btw got another 4.5kg to be shed away (to get my ideal weight b4 preggy)..during preggy naik mencanak2 dlm 16kg rasenye…huh selera godzilla betul…

Bace to the topic….ragam anak..dgn kehadiran ahli baru dlm rumah, AA sudah menunjukkan simptom2 kejelesan..wpon belum smp tahap kronik tp sggt kesian sbnrnye..mesti dier ingat ibu dh xsyg kt dier…sbb sikit2 ckp ..jangannnn..usik adik…jangannn bising…jangan jangan jangan…T_T kaki adik ditariknye, rambut adik dier ingat mcm rmbt ayahnyer, adik tidur dijerit2nya (nasib AZ xselalu terkejut, tp lately dier kurang tenang sikit), xboleh nmpk adik kene dukung…ragam baru, bila xdapat apa dier nk especially telefon atau tab, menangis bagai xmau…kdg2 give in jugak tp lmitkn masa…entah bila AA meragam, rasa failed jadi seorg ibu..tp alhamdulillah, ragamnya hanya dirumah sahaja (mudah2an berpjgan sebegitu)..

From now on, Ibu need to read parenting materials more often..(solution solution)

Mari kita berpantang…

Salam….
Harini genap 34 hari bpantang…rassanya dah boleh kongsi apa yang dibuat spjg pantang kali ini…time AA dulu asyik lupa nk buat entry ni, jadi bila time AZ kdg2 pon boleh jadi lupa…ok here we go…

1. Mandi air panas – ini mmg dr hari pertama pantang…tp smlm bantai mand air sejuk sbb cuci muntah AA yg xberapa nk sihat…malas pulak nk susahkan PIL/my Kem utk masakkan air…badan xbest bile mandi air sejuk..huhuhu manje…mandi air panas dengan mandian herba dari tanamera….(ikhsan dr mySis yg xhabis digunakan tme dia pantang dlu..)

2. Stokin – ini mmg sentiasa pakai..buka utk mandi, g toilet atau time saje2 nk anginkan kaki kejap…pakai ngn minyak herbanika…sedappp rase hangat je tapak kaki..kalau xpakai, pastu pijak lantai, huhuhuaa mcm mencucuk sejuk dr bawah kaki..jd mmg kene pakai…(ingt nk pakai lame sikit mcm time AA dulu..)

3. Supplement – ini mmg xtinggal especially vit b-comp & vit c…amik jenama Shaklee dan mmg sgt2 tidak mengecewakan….badan cergas, kurang rasa letih xbermaya, muka xpucat (xmcm time slps bersalinkn AA dulu), mood stabil, luka bersalin pon cepat sembuh, kurang rasa tertekan dgn kehadiran ahli baru ( iye la tgh nk adjust time especially libatkan anak2 nih)..saya mmg cdgkn sape2 yg nk berpantang, sila lah amik supplement…better pilih yg natural yer kawan2..

4. Makanan – sup, steam dan khorr ikan saja…ini mmg menu hari2 yg ditukar2 ikannya setiap hari…wpon mcm dh jemu, tp nk cepat baik punya pasal, ku telan jua…lgpon xdek la susahkan MIl yang baik hat menjaga spjg berpantang nih…ikan yg menjadi target adelah ikan haruan, bawal emas, jenahak, ikan merah, tenggiri…so pusing2 lah antara 5 jenis ikan ini….letak halia, bawang putih ngn lada hitam…walla…siap…oh kdg2 mak buatkan ikan blis goreng supaya rasa krap krup tu ade…hehehe

5. Air – no limit…minum sikit2 tapi kerap..usually terus teguk satu gelas air suam…utk air perisa, hanya amik kopi ngn milo..baru2 ni jer amik kopi mak dara, sedap…rasa bertenaga dan xperit tekak (xmcm kopi yg dibeli d pasar tani)..tp time raya hrt teingin nk minum rebina..curi2 minum rebina suam okehhh…nasib xdek effek kt AZ…haihhhh ibu nihhhh…

6. Berurut, tangas, tungku dan berbekung – kak tini datang selepas seminggu bersalin dan urut selama 5 hari berturut2… Tangas 3 hari dan tungku sy proceed smpi skrg tp xhari2 depends ada masa atau x….wpon MiL jaga, tp AZ mmg sy yg jaga sepenuhnya sorg2 ngn myKem…jd kalau AZ tido, sempatlah nk tungku…tp klo dier hokhek jage, xdan ehhh…same goes to bengkung..tp nasib main lilit2, jd mmg kerap pakai kecuali bengkng dicuci….hehe agak2 badan mcm gumuk, terus lilit bengkung…kejappp rase badan…hehe angin pon byk kuar jugak…

7. Kerja2 rumah – adalah dilarang wpon nk menyapu ata tnduk2 angkat kertas atas lantai..mil xkasik..lepas nk msk mingg ke-3 kot, br buat sikit2..gatal laaa tangan n bile xdpt buat kerja…oh basuh pinggan also big NO No….haihhhhh

Cukuplah kot….rasenye itu jer pon amalan hari2 pantang…

Xsabarrrr…lg 10 hari jer lagi..lepas tu merdekaaaaa!!! (tp kene jaga jugak mkn sbb fully bf AZ….) dan masih juga amalkan pantang 100 hari tu😉..bawak2 bersabar….hahahahah